PSYCHOLÓGIA A CHUDNUTIE
Väčšina diét a rôznych metód znižovania hmotnosti predstavuje obmedzovanie. Uvedomte si, že keď si niečo dlhodobo odopierate, pravdepodobne po tom ešte viac túžite.
Každá diéta založená na zákaze konzumácie určitých potravín je dočasná záležitosť. Keď s ňou skončíte, skôr či neskôr zakázaným jedlám neodoláte. Odhaduje sa, že viac ako 95 percent ľudí, ktorí schudnú pomocou diéty, stratené kilogramy znovu skôr či neskôr priberie...
Ak chcete schudnúť, mali by ste sa snažiť zmeniť svoj vzťah k jedlu a vášmu telu. Užitočnou inšpiráciou vám môžu byť myšlienky a odporúčania uznávanej psychologičky Susie Orbach.
Jedzte len vtedy, keď ste skutočne hladní - vaše telo je váš kompas v stravovaní.
Uvedomte si, že niekedy si telo žiada viac jedla, inokedy menej. Neexistuje univerzálny vzor správneho stravovania. Každý človek je jedinečný. Ak nepociťujete fyzický hlad, nejedzte. Zároveň však nikdy nehladujte.
Ak nedokážete správne spoznať signály fyzického hladu, netrápte sa. Príčiny môžu byť rôzne, napr.: jete skôr ako ste hladní, jete, lebo jedia ostatní, lebo ste šťastní, smutní, tuční, jete, lebo je čas obeda, lebo sa nudíte...
Ak si doprajete dostatok času a budete trpezliví, určite sa vám postupne podarí správne porozumieť signálom vlastného tela.
Jedzte len tie potraviny a jedlá, ktoré si telo žiada
Jedzte to, čo vám signalizuje telo, po čom skutočne túžite. Nenechajte sa obmedzovať žiadnymi pravidlami. Odopieranie si určitých potravín je začiatočný bod na nebezpečnej ceste k prejedaniu a ubližovaniu telu i duši. Ak si zakazujete alebo obmedzujete určité potraviny, túžite po nich ešte viac. Je správne, ak dôsledne počúvate signály svojho tela. Len vtedy môžete mať z jedla skutočný pôžitok a pocit uspokojenia.
To, čo je všeobecne považované za zdravé, často súvisí nielen s vedeckými poznatkami a pravdou, ale i s módnymi trendami v oblasti výživy. Je dôležité, aby ste pri výbere potravín viac premýšľali a čítali informácie na obaloch potravín. Mali by ste si všímať predovšetkým zloženie potravín a prestať precenovať ich energetickú hodnotu. Mnohé priemyselne vyrábané potraviny totiž obsahujú množstvo chemických prísad, farbív a vznikajú pochybnosti, či sú ešte vôbec potravinami v pravom zmysle slova.
Necíťte sa previnilo, keď túžite po nejakej "nezdravej" potravine. Nesnažte sa s touto túžbou bojovať a nesnažte sa oklamať svoje telo. Radšej si ju doprajte a vychutnajte si každé sústo s pocitom, že si ju doprajete vždy, keď si o ňu vaše telo požiada. Je správne, ak venujete pozornosť signálom svojho tela a rešpektujete ich. Len v takomto prípade môžete mať z jedla pôžitok a pocit uspokojenia.
Snažte sa odhaliť pravidlá týkajúce sa stravovania, ktoré nosíte vo svojej hlave. Pokúste sa zistiť, ktoré potraviny považujete za „dobré“ a ktoré za „zlé“, za akých podmienok si dovolíte jesť "zlé" potraviny.
Zistite, prečo jete, aj keď nie ste hladní
Jedlo môže uspokojiť len fyzický hlad. Iné formy hladu môže len dočasne zakamuflovať, ale nerieši skutočný problém.
Ak sa cítite osamelí a svoju osamelosť zajedáte, dostávate sa do začarovaného kruhu. Priberáte, vyhýbate sa ľuďom, ste ešte osamelejší a kompenzujete si to ďalším jedlom. Okrem osamelosti si postupne vytvoríte ďalší problém, a to problém s jedlom a nadváhou. Len vy sami sa musíme vyrovnať so svojimi emóciami, pocitmi, problémami. Jedlo to za nás nevie a nemôže urobiť.
Ak dokážete identifikovať, pomenovať a priznať si situácie, myšlienky, emócie, pocity, ktoré spôsobujú vašu túžbu po jedle, hoci telo nesignalizuje fyzický hlad, dokážete správne uspokojiť potreby, ktoré s nimi súvisia.
Vychutnávajte si každé sústo
Ak jete vždy presne to, čo si telo žiada, poskytujete mu primeranú výživu. Zároveň si postupne budujete sebadôveru vo vzťahu k jedlu a k svojmu telu. Každé sústo by ste si mali dokonale vychutnať. Prestaňte jesť v okamihu, keď si na konkrétnom súste nepochutnávate tak, ako na tých predchádzajúcich alebo prestávate vnímať, čo práve jete.
Vždy by ste mali počúvať svoje telo. Veľmi dôležité je sledovať, ako jedlo harmonizuje s vaším telom. Či vám dodáva energiu, vitalitu alebo či vám spôsobuje napr. problémy pri trávení a po jeho konzumácii sa cítite ospalí, mrzutí, nesústredení.
Každý človek je iný, preto je potrebné zistiť, ktoré potraviny a jedlá vám prospievajú a ktoré nie.
Prestaňte jesť v momente, keď ste sýti
Všetci máte svoj jedinečný vnútorný mechanizmus - metabolizmus, ktorý reguluje hmotnosť. Pracuje najspoľahlivejšie, keď jete vtedy, keď ste hladní a prestanete v momente, keď ste sýti. Telo vám dáva signály kedy, čo, koľko jesť a kedy prestať. Ak tieto signály počúvate, rešpektujete a primerane na ne reagujete, vaša telesná hmotnosť je presne taká, aká ma byť.
Ak nedokážete identifikovať signál sýtosti, musíte sa ho znovu naučiť rozoznávať. Pokúste sa odhadnúť množstvo jedla, ktoré vás zasýti a potom prestaňte jesť. Odíďte z miestnosti, v ktorej ste jedli. Venujte sa inej aktivite a asi po 15 minútach pozorujte, či ste ešte hladní. Pozor na falošné signály. Je veľmi dôležité rozlíšiť fyzický hlad a nutkavú chuť na jedlo.