NEVEDOMÉ JEDENIE
Väčšina ľudí si neuvedomuje, či zje počas dňa o 100 - 200 kalórií viac či menej. Podľa dr. Briana Wansinka, odborníka v oblasti psychológie konzumácie jedla, ide o tzv. zónu nevedomia. V rámci nej sa môžete buď trochu prejedať alebo jesť o niečo menej bez toho, aby ste si to uvedomovali.
Existuje množstvo lákadiel, signálov, podnetov, ktoré nás „nútia“ jesť a prejedať sa. Ich zoznam je skoro taký nekonečný, ako je "neviditeľný". Väčšina z nás žije v blaženej nevedomosti o vplyve rozmerov a tvaru kuchynského riadu, dostupnosti a rozmanitosti jedál, veľkosti obalov, osvetlenia, farieb a pod. na to kedy, čo a koľko zje.
Keď znížite príjem energie len o 100 až 200 kcal denne, môžete byť v priebehu roka o pár kilogramov ľahší bez toho, aby vám tieto kalórie vedome chýbali. Pozitívnom je, že v tomto kalorickom rozpätí metabolizmus nevyhlási poplach a nezačne pracovať v úspornom režime.
Ide o to, aby ste zaviedli také nepatrné zmeny vo vašom okolí, v myslení a správaní vo vzťahu k jedlu, ktoré budú pracovať vo váš prospech. A zároveň sa stanú bezbolestnou, prirodzenou a automatickou (nevedomou) súčasťou vášho života.
Benefitom týchto drobných zmien je zníženie vašej hmotnosti v priemere o 0,5 - 1 kg za mesiac. Bez diéty, hladovania, počítania kalórií, váženia jedla.