Zóna nevedomého jedenia
Nikto zo dňa na deň neschudne, ani nepriberie. Väčšina ľudí priberá alebo chudne postupne. Mnohí z vás možno občas nedokážu prísť na to, prečo schudli alebo pribrali. Je to pre vás záhada, pretože si nie ste vedomí žiadnej zmeny v stravovaní alebo v intenzite cvičenia.
Samozrejme, že keď zjete vyprážaný syr, hranolky a k tomu si dáte coca-colu, viete, že ste skonzumovali kalorickú bombu. Väčšinu dní si však neuvedomujete, či váš denný príjem bol o 100 kalórií (ďalej kcal) väčší alebo menší. Predpokladajme, že môžete zjesť 2100 kcal denne bez toho, aby ste pribrali alebo schudli. Ak by ste jedného dňa zjedli len 1200 kcal, určite by ste túto drastickú zmenu vnímali. Pravdepodobne by ste boli podráždení, slabí, malátni. Takisto by ste si uvedomili, keby ste prijali potravu v hodnote 3100 kcal. Cítili by ste sa plní, ospalí, spomalení. Z uvedeného vyplýva, že ak zjete veľmi málo alebo príliš veľa, vaše telo na tieto zmeny citlivo reaguje.
Podľa uznávaného odborníka na psychológiu konzumácie jedla, Briana Wansinka, existuje kalorické rozpätie, tzv. zóna nevedomia. Je to oblasť, kde sa cítite byť v pohode a nevnímate malé rozdiely v množstve prijatej energie. To znamená, že rozdiel medzi denným energetickým príjmom potravy v hodnote 2000 kcal a 2100 kcal rovnako ako rozdiel medzi 2100 kcal a 2200 kcal väčšina z vás vedome nevníma. Ale práve vďaka tejto zóne nevedomia môžete priberať alebo chudnúť.
Stačia nepatrné zmeny vo vašom stravovaní a bez toho, aby ste mali pocit obmedzovania, môžete schudnúť. Ak napríklad znížite príjem energie len o 100 až 200 kcal denne, môžete byť v priebehu roka o 5 až 10 kilogramov ľahší. Pozor, funguje to bohužiaľ i naopak. V tom je nebezpečenstvo nevedomých kalórií.