Zjeme viac, keď máme možnosť ochutnať rozmanité jedlá

13.02.2012 16:23

Veľa populárnych diét a programov na chudnutie funguje na princípe obmedzeného výberu potravín a zároveň konzumácie často neobmedzeného množstva tzv. povolených potravín. Je prirodzené, že po určitom čase už povolené potraviny nechutia tak, ako na začiatku diéty. Človek ich postupne jedáva menej a v niektorých prípadoch získa k nim dokonca odpor. Hovoríme o tzv. zmyslovom nasýtení, t.j. zmysly sa otupia alebo presýtia, keď sú neustále vystavené rovnakému podnetu.

Prvé sústo akéhokoľvek jedla je takmer vždy to najlepšie. Druhé chutí trochu menej a každé nasledujúce obvykle ešte menej. Chuťové poháriky znovu "ožijú", ak im ponúkneme iné jedlo alebo aspoň inú príchuť. Preto s pestrosťou jedál rastie množstvo, ktoré skonzumujeme. Výskumy takisto ukázali, že zjeme viac dokonca i v prípade, keď chuť zostane rovnaká, ale zmení sa farba jedla.

Znalosť princípu zmyslového nasýtenia vám umožní vyhnúť sa nevedomému prejedaniu na rôznych rodinných oslavách, firemných večierkoch, rautoch a pod., ktoré ponúkajú veľké množstvo rozmanitých jedál a dobrôt.