Zemiakovo-bryndzové pirohy
Aj v tomto prípade ide o malú úpravu klasického receptu. Nedávno som vyškúšala pripraviť cesto z celozrnej pseničnej múky namiesto polohrubej múky a tento nápad sa mi osvedčil. Pirohy boli veľmi chutné. Najskôr uvarte zemiaky, ktoré po precedení pretlačte a napr. v pomere 2:1 zmiešajte s bryndzou a pažítkou (vždy si na zimu namrazím dostatočné množstvo tejto úžasnej bylinky). Aké množstvo bryndze do plnky použijete, záleží na vašej chuti. Podľa potreby ešte ochuťte soľou. Z celozrnej pšeničnej múky, vody, soli (môžete pridať jeden uvarený a pretlačený zemiak) pripravte tuhšie cesto, ktoré vyvaľkajte asi na hrúbku 1 - 2 mm, pomocou pohára zvolenej veľkosti vykrajujte kolieska a naplňte ich pripravenou zemiakovo-bryndzovou zmesou. Dôležité je, aby ste poriadne stlačili okraje. Potom ich uvarte v osolenej vode a servírujte buď len s upraženým maslom a pažítkou alebo s cibuľou upraženou na masle do chrumkava a s kyslou smotanou. Samozrejme, že milovníci slaniny uprednostnia slaninku, čo je tiež veľká dobrota.