Vplyv genetiky a ročných období na kolísanie hmotnosti

07.02.2012 12:23

Ak chceli naši predkovia prežiť, museli sa naučiť veľmi efektívne využívať dostupné zdroje potravy. Ľudský organizmus má od prírody tendenciu skôr priberať v dôsledku nadbytočného príjmu potravín, ako chudnúť pre nedostatočný príjem potravy. V minulosti táto schopnosť organizmu umožnila ľuďom prežiť obdobia nedostatku potravy a hladu. Regulačné mechanizmy organizmu, ktoré umožňovali našim predkom prežiť, sú však v súčasných podmienkach dostatku potravín jedným z faktorov ohrozujúcich naše zdravie. Už dávno nie sme lovcami, ktorí museli najskôr vydať veľa energie, kým ukoristili zver a mohli sa najesť. Napriek tomu máme hlboko zakorenený lovecký inštinkt a ak by to bolo možné, zjedli by sme všetko, čo nám príde pod ruku. 

Nás metabolizmus je nastavený na prežitie. Používa potraviny a tekutiny, aby nás buď zahrial, alebo ochladil. Počas chladných zimných dní potrebujeme viac energie, aby sme si udržali stálu vnútornú teplotu. Telo si preto žiada viac jedla a dokonca urýchľuje trávenie, preto skôr pocítime hlad. Počas horúcich letných dní telo potrebuje viac tekutín, aby sa ochladilo a udržalo si stabilnú vnútornú teplotu. Preto nám signalizuje, aby sme viac pili. Takisto máme prirodzenú tendenciu jesť viac na jeseň ako na jar. Súvisí to s tým, že v minulosti nebolo  na jar po dlhej zime k dispozícii dostatok jedla a mnoho ľudí hladovalo. Tí, ktorí dokázali vyžiť z malého množstva jedla, boli vo výhode. Jeseň je naopak obdobím hojnosti, obdobím zberu úrody a takmer v každej kultúre na severnej pologuli je i obdobím sviatkov spojených so slastným prejedaním.

Nie sme schopní zmeniť našu genetickú výbavu ani striedanie ročných období, ale môžeme zmeniť myslenie. Mali by sme venovať viac pozornosti jedlu – čo, koľko, kedy jeme. Od zloženie jedla a obsahu jednotlivých živín závisí, na ako dlho nás zasýti. Vynechávanie jedla, dlhé časové odstupy medzi jedlami sú pre telo pohromou. Keď sme vyhladovaní, obvykle inštinktívne siahneme po niečom nevhodnom - sladkých a tučných jedlách. Kým sa dostaví pocit sýtosti, nahádžeme do sebe množstvo jedla, len aby sme utíšili svoj hlad. Preto je potrebné prispôsobiť stravovacie návyky a životný štýl dnešnej dobe.