Tipy ako získať kontrolu nad veľkosťou porcií a množstvom tuku v jedle
Uvedomovať si množstvo jedla, ktoré si naložíte na tanier a množstvo tuku, ktoré si vložíte do úst, neznamená jedlo otrocky vážiť alebo neustále kontrolovať jeho energetickú hodnotu. Vždy je potrebné mať na pamäti, že i zanedbateľných 100 kcal viac ako telo potrebuje, znamená niekoľko nechcených kilogramov navyše. Jednoduché triky sú skvelou pomôckou ako ušetriť nejaké kalórie a znížiť množstvo tuku v jedle.
Každú potravinu stačí odvážiť len raz. Získate tak predstavu, akú hmotnosť má konkrétne množstvo potraviny. Potom preberá štafetu predstavivosť a predmety, ktoré nájdete v kuchyni.
Napríklad 50 g kolienok je v pohári s odmerkou na úrovni 100 ml. Ak nemáte hrnček s odmerkou, nevadí. Vezmite pohár, ktorého objem sa približuje množstvu konkrétnej potraviny.
Zábavné bolo nájsť v kuchyni predmet, ktorý by slúžil ako "odmerka" na špagety. Použiť vidličku bol spontánny nápad. 50 g špagiet v jednej vrstve je výška rúčky vidličky.
Jednoduchý tip ako mať pod kontrolou množstvo syra v strave je zápalková krabička. Syr vo veľkosti zápalkovej krabičky má cca 20 g.
Najdostupnejšia pomôcka na určenie veľkosti porcií je ruka. 50 g kolienok sú napríklad dve moje mierne zovreté dlane.
Bežná porcia mäsa predstavuje veľkosť dlane a prílohy približne množstvo zodpovedajúce ruke zovretej v päsť.
Postupne sa naučíte presne odhadnúť množstvo a nebudete musieť používať žiadne pomôcky rovnako ako skúsení kuchári.




Tuk je nositeľ chuti a telo ho potrebuje rovnako ako ostatné základné živiny, aj keď niektorí ľudia sa ho boja ako čert svätenej vody.
Jednoduchý spôsob ako si bez výčitiek dopriať napríklad polosuché a suché mäsové výrobky a zároveň sa neochudobniť o chuť, je pár sekúnd ich tepelne upraviť v mikrovlnke. Cieľom nie je zbaviť sa všetkého tuku, ale odstrániť len primerané množstvo, aby ste neznehodnotili chuť. Odporcovia mikrovlnky môžu použiť panvicu a sporák. Vysledok je rovnaký, len to trvá trochu dlhšie.
Ďalšou z osvedčených fínt, ktoré pomáhajú mať pod kontrolou množstvo tuku v strave je použitie kuchynských papierových utierok.
Milovníci rezňov a iných vyprážaných jedál môžu svojich "obľúbencov" zbaviť nejakých kalórií i rýchlym ponorením a vytiahnutím z misky s variacou sa vodou. Nevýhodou tejto metódy je zbavenie rezna chrumkavosti.