Pozor na fastfoody a výrobky označené ako "light", "bez tuku", "bez cukru"...

10.02.2012 15:00

Fastfoody nám ponúkajú chute, ktoré máme geneticky zakódované - chuť na tuky, cukry, soli. Tučné jedlá poskytovali našim predkom potrebné zásoby kalórií, vďaka ktorým mohli prežiť obdobia nedostatku jedla. Soľ im pomáhala udržovať vodu v tele a vyhnúť sa tak dehydratácii. Cukor im zase umožnil rozpoznať sladké jedlé bobule od kyslých jedovatých. Pomocou chuti na tuk, soľ, cukor sa naučili dávať prednosť jedlám, ktoré ich najpravdepodobnejšie mohli udržať nažive.

Genetická výbava jaskynného človeka nás okrem chuti na tuky, cukry, a soli vybavila prirodzeným sklonom k pestrosti a rôznorodosti v jedle pred jednotvárnosťou. Ak konzumujeme viac druhov jedál je pravdepodobnejšie, že zo stravy získame všetky živiny, ktoré naše telo potrebuje. Pre našich predkov bola otázkou prežitia i dostupnosť jedla. Čím menej času museli tráviť výpravami za jedlom, tým bolo menšie riziko, že stretnú niečo väčšie a viac hladné ako oni.

Skoro všetko, čo máme radi na jedle z fastfoodov, sú veci, kvôli ktorým by naši predkovia lovci a zberači zabíjali. Fastfoodové jedlá nás okrem chuti lákajú pestrým sortimentom, dobrou cenou a maximálnym pohodlím. Bez toho, aby sme vystúpili z auta, zapli sporák, máme v priebehu pár minút k dispozícii kompletné jedlo. A súčasný človek chce pestrosť, pohodlie a dobrú cenu. Preto sú také úspešné fastfoodové reštaurácie, polotovary a hotové jedlá. Pritom väčšina z nás vie, že čerstvé potraviny, ovocie a zelenina sú pre naše zdravie oveľa zdravšie a prospešnejšie. Z rôznych dôvodov  však tieto informácie viac či menej ignorujeme. 

Nielen fastfoody, ale najmä obchody ponúkajú množstvo výrobkov, ktorých výrobcovia nás lákajú na nízky obsah tuku alebo cukru. Znamená však nízky obsah tuku alebo cukru automaticky zdraviu prospešnú potravinu? Odpoveď znie: "Nie." 

Výrobky s menším obsahom tuku alebo cukru nemajú často o nič menej kalórií ako tradičné produkty. Môžeme sa dať ľahko zmiasť nápismi a oklamať povrchnými informáciami o nutričnej hodnote produktu. Zloženie výrobku je na obale obvykle napísané malým písmom. Naopak informácie o "prospešnosti výrobku pre zdravie" sú uvedené veľkým a výrazným písmom, aby ich nebolo možné prehliadnuť. Preto pri produktoch označených ako nízkotučné, light, bez tuku, bez cukru máme tendenciu zjesť viac, pretože si myslíme, že konzumujeme niečo prospešné pre naše telo. Výsledkom je, že sa nakoniec prejedáme tým, o čom si myslíme, že je zdravé.