Plnený baklažán
Väčší baklažán prekrojím po dĺžke, lyžicou a nožom vyberiem dužinu. Vzniknuté lodičky posolím a okorením čiernym mletým korením. Nakrájam na drobno cibuľu, ktorú trochu orestujem, potom pridám nakrajáne šampiňóny a spoločne s cibuľkou prudko restujem. Po pár minútach pridám na malé kocky nakrájanú dužinu baklažána a červenú papriku. Možete použiť žltú, oranžovú, zelenú, záleží čo máte doma, alebo čo máte radi, môžete ju i vynechať. Posolím, okorením a restujem do mäkka. Na záver do zmesi pridám pokrájané paradajky, paradajkový pretlak na zvýraznenie chuti, petržlenovú vňať a pretlačený cesnak.
Aj v tomto prípade použité korenie závisí na vašej chuti. Zloženie zmesi môžete prispôsobiť tomu, čo máte v chladničke a čo máte radi. Môžete ju obohatiť mletým mäsom, cuketou, tvrdým syrom a pod. Zmesou naplním baklažány a zabalím ich do alobalu potretého olejom. Pečiem v rúre na 200 stupňov približne 30 minút. Ak chcete bohatšiu chuť, môžete pred dopečením alobaly otvoriť, posypať syrom a zapiecť. Obvykle dám na plech i ohňovzdornú misu s ryžou alebo zemiakmi a prípadne olejom potretý alobal s karbonátkami z morčacieho, kuracieho alebo bravčového mäsa. Takto si na jednom plechu pripravím kompletný obed. Podobným spôsobom môžete pripraviť cuketu.