Osvedčené tipy ako schudnúť bez diéty a hladovania

29.05.2013 16:37

Každý vie, že by mal jesť menšie porcie, viac zeleniny a ovocia, obmedziť množstvo tuku a cukru... Napriek tomu nebezpečne rastie počet ľudí s nadváhou. Ukazuje sa, že namiesto diét je rozumnejšie zaviesť postupné zmeny v stravovaní. Začať sa lepšie a zdravšie stravovať je niečo, s čím môžete začať hneď, a to bez veľkých obetí a drastického obmedzovania:

1. Používajte menšie taniere a vysoké a úzke poháre. Máme sklon zjesť všetko, čo máme na tanieri a vypiť všetko, čo máme v pohári. Keď jete z väčších tanierov a pijete zo širších pohárov, ľahko sa vám môže stať, že zjete a vypijete viac, ako si myslíte.

2. Hneď na začiatku si dajte na tanier také množstvo jedla, ktoré chcete zjesť. Ak si najskôr naložíte menšiu porciu a potom si ešte pridávate, obvykle zjete viac.

3. Osvojte si pravidlo polovice taniera, t.j. polovicu každého hlavného jedla by mala tvoriť zelenina (surová, varená, pečená, dusená) a druhú polovicu bielkoviny a sacharidová príloha. Odolajte pokušeniu vynechávať sacharidy, pretože sú hlavným zdrojom energie pre telo. 

4. Dajte si na tanier o 20 percent jedla menej, ako predpokladáte, že by ste chceli zjesť. O tých dvadsať percent zvýšte množstvo zeleniny alebo ovocia. Opticky budete mať na tanieri rovnaký objem, ako ste zvyknutí, ale zloženie bude priaznivejšie pre vaše zdravie.

5. Spomaľte tempo jedenia, aby ste si mohli lepšie uvedomiť čo jete, chuť jedla a kedy ste sýti.

6. Majte na stole vždy pohár alebo fľašu s vodou. Často si myslíme, že sme hladní, ale v skutočnosti sme smädní.

7. Jedzte pri jedálenskom stole, vyhýbajte sa jedeniu priamo z chladničky, pri kuchynskej linke, v obývačke, v spálni, pri počítači, počas jazdy autom...

8. Pozor na rozptýlenia rôzneho druhu (sledovanie televízie, čítanie novín, časopisov, kníh, príjemná spoločnosť, oslavy, večierky....), ktoré spôsobujú, že jete viac a dlhšie, hoci už nie ste hladní.

9. Nejedzte priamo z  obalov alebo z hrnca. Dajte si jedlo na tanier, získate tak lepší prehľad o veľkosti porcie a množstve skonzumovaného jedla. Z veľkých balení a veľkých hrncov máme sklon zjesť viac.

10. Majte pod kontrolou dostupnosť a viditeľnosť jedla. Platí, že čím väčšie prekážky musíte prekovať a vynaložiť viac úsilia a času, aby ste jedli, tým jete menej.

11. Nenakupujte lákavé dobroty a maškrty do zásoby.

12. Prestaňte jesť, keď vám telo signalizuje, že  ste sýti , nie keď máte prázdny tanier, keď dočítate časopis, keď skončí film, keď dojedia ostatní pri stole...

13. Nevylučujte zo svojho jedálnička obľúbené jedlá. Radšej zmenšite ich porcie a vychutnajte si ich s pôžitkom a bez zbytočných výčitiek. Objavujte nové chute - dopĺňajte a kombinujte svoje obľúbené jedlá so zdraviu prospešnými potravinami a prísadami.

14. Nenechajte sa oklamať označeniami – nízkotučný, bez tuku, bez cukru, light a pod. Takto označené výrobky obvykle majú porovnateľné množstvo kalórií ako tradičné výrobky. Čítajte informácie na obaloch a premýšľajte o nich.

15. Nedovoľte, aby vás prevalcovali neovládateľné chute. Snažte sa zistiť príčinu každej nutkavej chute. Skvelá prvá pomoc v situácii, keď vás prepadne neovládateľná chuť, je čerstvé alebo sušené ovocie a zelenina, rôzne oriešky, semienka, horká čokoláda... Pre prípad núdze by ste mali mať vždy so sebou napr. kvalitnú cereálnu tyčinku

Aj keď sa vám podarí zaviesť do stravovania len jednu alebo dve zmeny, stále je to lepšie ako žiadna alebo nejaká diéta, ktorá od vás vyžaduje príliš veľa často radikálnych zmien naraz, a preto väčšinou zlyhá.