Ľudia nevnímajú kalórie, ale objem
Obvykle neregistrujeme, koľko koláčov sme zjedli na oslave, koľko pohárov vína sme vypili počas rodinnej večere, koľko dobrôt sme ochutnali na firemnom večierku... Keby ste mali možnosť vidieť na jednom mieste všetko, čo ste zjedli, pravdepodobne by ste jedli menej. Bohužiaľ, väčšina jedál nezanecháva po sebe žiadnu stopu. Jediným dôkazom sú len prázdne taniere alebo obaly od skonzumovaných potravín.
Výskumy ukazujú, že ľudia nejedia kalórie, jedia objem. Obvykle sa snažia zjesť opticky rovnaké množstvo jedla, na aké sú zvyknutí. Túto informáciu je vhodné využiť pri príprave jedla. Zväčšiť množstvo zeleniny a zredukovať porciu mäsa a príloh. Opticky bude porcia rovnako veľká, ale bude obsahovať podstatne menej kalórií.
Podľa výskumov sa väčšina ľudí rozhodne koľko zje ešte predtým, než si vloží do úst prvé sústo. Podľa toho, koľko jedla chceme zjesť, toľko si dáme na tanier a jeme dovtedy, kým tanier nie je prázdny. Podľa teórie „vyprázdni svoj tanier“ je vizuálny podnet - prázdny tanier - signál, že máme dosť. Vyprázdnený tanier predstavuje cieľ, ktorý sa stáva vonkajším signálom, kedy prestať jesť. Namiesto vonkajších podnetov, ktoré môžu spôsobovať prejedanie, by ste mali venovať väčšiu pozornosť vnútorným signálom tela.
Skúsenosti naznačujú, že väčšina ľudí nevie správne odhadnúť množstvo kalórií, ktoré skonzumuje v jednotlivých jedlách. Štúdie ukazujú, že so zväčšovaním veľkosti predmetu odhadu je odhad nepresnejší, t.j. je podhodnotená veľkosť odhadovaných vecí. Platí to i pri jedle. Čím väčšia porcia jedla, tým viac sa odhad množstva kalórií vzdiaľuje skutočnej energetickej hodnote jedla.