Kuracia roláda
Tento recept bol spontánny nápad a dopadol veľmi dobre. Potrebujete vykostené kuracie stehná (môžete použiť i morčacie stehno), ktoré na jemno pomeliete, pridáte trochu vody, ochutíte soľou, čiernym korením, horčicou. Spolu dobre spracujete, kým mäso vodu nevsiakne a nevznikne "blatová" konzistencia. Vezmite si alobal, potrite ho olejom a mäsovú zmes rukami namočenými v studenej vode rozprestriete do obdĺžnika. Na ňu poukladajte plátky schwarzwaldskej šunky (môžete použiť i inú kvalitnú tepelne neopracovanú šunku alebo dobre prerastenú slaninu). Na ňu nanesiete náplň podľa vlastnej chuti. Odporúčam použiť klobásovú zmes t.j. zomlieť bravčové pliecko, ochutiť soľou, čiernym korením, cesnakom, červenou paprikou, mletou rascou. Ja som použila surovú domácu klobásu od rodičov, takže som mala zjednodušenú prácu. Len som klobásu zbavila čreva, dala na pripravený základ a opatrne, ale pevne zrolovala. Po zrolovaní okraje stlačte a zatočte. Pre istotu roládu zabaľte ešte do jednej vrstvy alobalu. Roláda má pred pečením tvar vianočnej salónky. Pečte približne 30 - 45 minút v rúre rozozhriatej na 200 stupňov. Dĺžka pečenia závisí od druhu a kvality použitých surovín a samozrejme rúry.
Ja som každú porciu pripravovala samostatne. Na porciu som použila mäso z jedného kuracieho stehna. Ak je vás v rodine viac, môže pripraviť jednu veľkú roládu. Ale je efektné, keď každý dostane svoju "salónku". Ako prílohu som na rovnakom plechu piekla zemiaky nakrájané na plátky a zmiešané s cibuľou. Jednotlivé porcie zemiakov boli tiež pripravené v samostatnom alobalovom balíčku. Preto každý dostal na tanier dva tajomné balíčky:-)