Delenie potravín na dobré a zlé nič nerieši

26.10.2012 11:29

Mnohé diétne programy sú postavené na obmedzovaní alebo vynechávaní niektorej zo základných živín, napríklad sacharidov. Pritom práve sacharidy sú hlavným zdrojom energie pre ľudské telo. Ak chcete získať kontrolu nad svojou hmotnosťou, musíte sa oslobodiť od strachu a pocitu viny vo vzťahu k určitým potravinám. Štíhla postava a gurmánstvo sa nevylučujú. Dôkazom sú Francúzi, označovaní za najväčších gurmánov, nielen čo sa týka jedla, ale i užívania si života.

K francúzskej kuchyni neodmysliteľne patrí maslo, syry a víno - nočná mora väčšiny dietológov. Zároveň však patria do skupiny tzv. prirodzených potravín. Pre prirodzené potraviny je charakteristické, že sa väčšinou konzumujú v stave, v ktorom sa nachádzajú v prírode alebo hoci sú spracované, neobsahujú množstvo prídavných látok, neboli teda podstatných spôsobom zmenené. Prirodzené potraviny (mäso, ryby, mliečne výrobky, ovocie, zelenina, strukoviny, chlieb, orechy, semienka...) by mali tvoriť podstatnú časť vášho jedálnička. Len ak jete pravidelne a pestrú a vyváženú stravu, dokážete kontrolovať svoje chute, metabolizmus pracuje rovnomerne celý deň a minimalizujete riziko bezmyšlienkovitého a impulzívneho jedenia. 

Snažte sa konzumovať čo najmenej priemyselne spracovaných potravín. Tento typ potravín obvykle obsahuje málo výživných a zdraviu prospešných látok, ale veľké množstvo cukru, tuku, soli, rôznych prídavných látok na zvýraznenie chuti, farby a predĺženie trvanlivosti. Mnoho z nich možno označiť ako povzbudzovače hladu – spôsobujú prudké výkyvy hladiny cukru v tele, čím podporujú bezmyšlienkovité, nekontrolované jedenie, ktoré nemá nič spoločné s fyzickým hladom. 

Uvedomte si, že neexistujú žiadne zakázané potraviny, že si môžete dopriať akúkoľvek jedlo, vždy, keď si telo požiada. Počúvať signály tela znamená vnímať nielen jeho požiadavky, ale i signály sýtosti. Postupne sa z vás stane gurmán a zistíte, že už vám nehrozí nebezpečenstvo, že stratíte kontrolu a skonzumujete neprimerané množstvo akéhokoľvek jedla bez toho, aby ste si ho dokonale vychutnali a mali z neho dokonalý pôžitok. Na základe vlastných skúseností a nie na základe často protichodných pravidiel stavovania spoznáte, ktoré potraviny a jedlá podporujú vaše chudnutie a kontrolu hmotnosti a ktoré ich naopak sabotujú. 

Okrem toho, že Francúzi nedémonizujú kalórie a uprednostňujú kvalitné prirodzené potraviny, môžu byť všetkým inšpiráciou v spôsobe stolovania. Je pre nich typické, že jedlu a jedeniu venujú dostatok času i pozornosti. Čím pomalšie jete a vychutnávate si každé sústo, tým je menej pravdepodobné, že sa prejete, lebo lepšie a včas dokáže vnímať signál sýtosti. Keď jete príliš rýchlo, veľmi často si ani neuvedomujete, koľko toho zjete a obvykle ste zase hladní skôr, ako keby ste jedli pomaly. Je všeobecne známe, že trvá približne 20 minút, kým telo pošle signál mozgu a ten vypne hlad. Preto i taká nepatrná zmena - spomalenie jedenie - môže znamenať podstatné zníženie množstva skonzumovaného jedla a teda i zníženie vašej hmotnosti a zlepšenie kvality vášho života.