Čokoládový koláč Rachel Allen
Pri koláčoch to bez presného receptu nejde. Improvizácia, najmä čo sa týka množstva použitých surovín, by mohla skončiť fiaskom.
Suroviny:
- 150 g dobrej tmavej čokolády - minimálne 55% kakaa, najlepšie 70%
- 50g sušienky - akékoľvek podľa chuti, v pôvodnom recepte sú mandľové (ja používam staré dobré socialistické keksy „Indián“)
- 100g mandlí ( skúšala som s vlašskými orechami, tiež veľmi dobré, podľa mňa budú fajn i lieskovce, proste, čo dom dá)
- 175 g cukru krupice (ja dávam len 100g, množstvo cukru upravte podľa toho, aké sladké koláče máte radi)
- kôra z 1 pomaranča, jemne nastrúhaná - môžete vynechať
- 100 g masla - zmäknuté a nakrájané na kocky
- 4 vajcia
- kakaový prášok alebo práškový cukor na posypanie pred podávaním
Tortová forma s priemerom 20 cm – ak použijete väčšiu, urobte radšej väčšiu dávku. Rúru predhriať na 180 stupňov.
Ja tento zákusom pripravujem z 1 1/2 dávky, aby bol vyšší.
Postup:
Čokoládu roztopte v sklenenej nádobe nad hrncom s horúcou vodou (nádoba je odstavená zo sporáka). Čokoláda sa postupne rozpustí. Sušienky a mandle rozdrvte v kuchynskom robote. Sušienky zomeľte na jemnejšiu štruktúru, mandle trochu viac na hrubo, aby boli v koláči cítiť. Madle pred zomletím opražte. Sušienky zmiešajte s mandľami, cukrom, kôrou z pomaranča a potom pridajte maslo, ktoré môžete zapracovať pomocou robota, ale ja používam ruky, kým nevznikne konzistencia mokrého piesku. Vajcia jemne vydličkou rozšľahajte (len aby sa spojil žĺtok s bielkom) a postupne primiešajte k „pieskovej“ hmote. Na záver pridajte rozpustenú čokoládu – trochu vychladnutú. Hmotu nalejte do tortovej formy, ktorá má na dne papier na pečenie a boky formy vymažte maslom. Ja potieram i papier na pečenie.
Pečte asi 35 min. v rúre vyhriatej na 180 stupňov (záleží to od rúry, v niektorej možno bude stačiť i kratšie). Ak sa vám zdá, že po uplynutí doby pečenia sa stred koláča ešte „trasie“, nebojte sa, on po vytiahnutí z rúry dôjde, pretože cieľom je šťavnatý koláč a okrem vajec tam nie sú žiadne surové ingrediencie, ktoré by sa za stanovenú dobu pečenia neupiekli. Koláč po vytiahnutí z rúry nechajte vo forme odpočinúť aspoň 10 minút. Koláč obvykle v strede vystúpi, ale po vytiahnutí z rúry klesne, je to v poriadku. Prípadné praskliny zakryte kakaovým práškom, alebo práškovým cukrom.
Koláč je skvelý len tak, ale fantázii sa medze nekladú. Môžete ho jesť napr. so šľahačkou, zmrzlinou, poliať čokoládou a pod.