Celozrné žemle

13.01.2011 09:29

Sú veľmi jednoduché a chutné. Vždy ich pečiem do zásoby a skladujem v mrazničke. Na prípravu používam pšeničnú a ražnú celozrnú múku, zomleté ovsené vločky obvykle v pomere 300 g:300 g:100 g, ale môžete zvoliť iný pomer a použiť i ďalšie druhy múky podľa chuti a domácich zásob. Pretože používam celozrnú múku, tak na 700 g múky pripravujem kvások z 1 kocky čerstvého droždia, teplej vody a čajovej lyžičky cukru. Potom pridám soľ (na 100 g múky 2 g soli), mletú rascu, sezam, lúpané slnečnicové jadrá, ľanové, tekvicové semienka, 2 PL rastlinného oleja a teplú vodu (teplota tela). Na 100 g múky pridávam 2 g soli. Množstvo a druh semienok pridajte podľa chuti a fantázie. 

Zo surovín vypracujte hladké a pružné cesto. Nechajte ho vykysnúť, kým nezväčší svoj objem dvojnásobne. Potom z cesta vytvarujte žemle s hmotnosťou približne 80 g. Poukladajte ich na plech s papierom na pečenie. Žemle nechajte ešte kysnúť aspoň 30 minút. Pečte ich asi 20 - 25 minút v rúre rozohriatej na 200 stupňov. Do rúry dajte plech s vodou, ktorý umožní žemliam ešte nakysnúť, kým sa vytvorí chrumkavá kôrka. Žemle chutia skvele a jedna obvykle nestačí...